W celu ułatwienia użytkownikom korzystanie z naszego serwisu wykorzystujemy pliki cookies. Poprzez korzystanie z naszej witryny wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na twoim komputerze / urządzeniu. Możesz zmienić ustawienia plików cookies w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Wprowadzenie » VADEMECUM CZASU WINA » KUCHNIA POLSKA i wina świata


        

KUCHNIA POLSKA i wina świata

seria I - część 6

NOWOŚĆ!

Dostępny

 

W magazynie: 9,00 szt.
Numer produktu: V1-6
cena standardowa 9,90 zł
nasza cena bez VAT: 7,52 zł
nasza cena z VAT (5 %):
7,90 zł

do koszyka:
  szt.  

Vademecum „Czasu Wina” to dwunastoczęściowa kolekcja poradników, dzięki którym bogaty i wciąż zmieniający się świat wina odsłoni swoje tajemnice.

 

Nasz przewodnik, przygotowany przez znawców tematu od lat piszących o winach, ma za zadanie obalić mity i stereotypy narosłe przez długi czas winnej posuchy w naszym kraju i dać Państwu – w jasnej i przystępnej formie – wiedzę oraz umiejętności pozwalające nie tylko na świadomy i właściwy wybór najlepszych win w sklepie czy restauracji, ale także na czerpanie z nich największej możliwej radości i przyjemności. Wino i kuchnia – to rzecz oczywista, bo w krajach winiarskich wino jest kuchni częścią, podobnie jak chleb, woda i sól. Nie da się w ogóle mówić o winie, nie wspominając o stole.

 

Spis treści:

 

Jak dobierać wino do potraw

Siedem rzeczy, na które warto zwrócić uwagę

Podobieństwo czy różnica?

Wino w potrawie

 

Przystawki i śniadania

Chleb ze smalcem i skwarkami, galaretka z nóżek, grzyby z patelni, gaja w różnych postaciach, karp w galarecie, naleśniki, pasztety, smażona ryba w occi, śledzie, tatar wołowy

 

Pierogi, kluski, placki

Babka ziemniaczana, bliny, kluski śląskie, knedle, kołduny, kopytka, leniwe kluski, pierogi, placki ziemniaczane, pyzy

 

Zupy

Barszcz czerwony, Chłodnik, Czernina, Czosnkowa, Flaki, Grzybowa, Grochówka, Jarzynowa, Kalafiorowa, Kapuśniak, Koperkowa, Krupnik, Ogonowa, Ogórkowa, Pomidorowa, Rosół, Rybna, Ziemniaczana, Żurek

 

Dania jednogarnkowe i mieszane

Bigos, gołąbki, fasolka po bretońsku, kapusta z grochem, łazanki z kapustą, zapiekanka warzywno-mięsna

 

Ryby i rybom podobne

Amur, dorsz, Ffądra, halibut, karp, leszcz, łosoś, okoń, makrela, mintaj, pstrąg, raki, ryba po grecku, sandacz, Sselawa, szczupak, węgorz

 

Drób

Drobiowe wątróbki smażone, Gołąb pieczony, Indyk, Kurczak, Kaczka, Gęś, Gęsia wątróbka

 

Dziczyzna

Bażant, Dzik, Jeleń, Kuropatwa, Przepiórki, Sarna, Zając

 

Cielęcina

Duszona cielęcina, Kotleciki cielęce, Medaliony cielęce, Nerki cielęce, Sznycle po wiedeńsku, Wątróbka cielęca, Zrazy cielęce

 

Jagnięcina/baranina

Kotlety jagnięce, Udziec barani pieczony, Szaszłyk barani, Baranina z groszkiem

 

Wołowina

Befsztyk z cebulką, Bitki wołowe, Boeuf Stroganow, Gulasz wołowy, Ozór wołowy, Pieczeń wołowa, Polędwica wołowa, Szatobriand, Sztuka mięsa, Kotlet mielony

 

Wieprzowina

Cynaderki wieprzowe, Golonka, Kaszanka, Kotlet schabowy, Pieczeń wieprzowa, Polędwiczki wieprzowe, Schab pieczony z owocem, Żeberka

 

Ciasta i desery

Babka, Bezy, Faworki, Jabłka w cieście, Karpatka, Keks, Kutia, Makowiec, Mazurek, Pączki, Pascha wielkanocna, Piernik, Placek ze śliwkami, Sernik, Szarlotka, Tort czekoladowy, Tort orzechowy

 

Sery

Bundz, Bryndza podhalańska, Oscypek, Redykołka, Ser smażony wielkopolski, Ser pleśniowy Lazur, Ser niebieski Rokpol, Ser koryciński swojski

 

Autorami przewodnika są redaktorzy „Czasu Wina”:

Wojciech Gogoliński
znawca win i alkoholi, redaktor senior „Czasu Wina”, b. redaktor naczelny „Magazynu Wino” i „Czasu Wina”, autor bestsellerowej Encyklopedii Alkoholi, założyciel i pierwszy prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, juror wielu międzynarodowych konkursów winiarskich.

Michał Bardel
dziennikarz, nauczyciel akademicki, redaktor naczelny „Czasu Wina”, autor książki Zbrodnia i wina, juror w międzynarodowym konkursie Mundus Vini oraz kierownik studiów podyplomowych z wiedzy o winie w Collegium Civitas w Warszawie.

NTc3ND