W celu ułatwienia użytkownikom korzystanie z naszego serwisu wykorzystujemy pliki cookies. Poprzez korzystanie z naszej witryny wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na twoim komputerze / urządzeniu. Możesz zmienić ustawienia plików cookies w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Wprowadzenie » VADEMECUM CZASU WINA » SZTUKA DEGUSTACJI czyli jak oceniać wino


        

SZTUKA DEGUSTACJI czyli jak oceniać wino

Seria I, część 4

SUPER OKAZJA!

Dostępny

 

W magazynie: 14,00 szt.
Numer produktu: V1-4
cena standardowa 9,90 zł
nasza cena bez VAT: 7,52 zł
nasza cena z VAT (5 %):
7,90 zł

do koszyka:
  szt.  

Vademecum „Czasu Wina” to dwunastoczęściowa kolekcja poradników, dzięki którym bogaty i wciąż zmieniający się świat wina odsłoni swoje tajemnice.

 

Nasz przewodnik, przygotowany przez znawców tematu od lat piszących o winach, ma za zadanie obalić mity i stereotypy narosłe przez długi czas winnej posuchy w naszym kraju i dać Państwu – w jasnej i przystępnej formie – wiedzę oraz umiejętności pozwalające nie tylko na świadomy i właściwy wybór najlepszych win w sklepie czy restauracji, ale także na czerpanie z nich największej możliwej radości i przyjemności.

 

Spis treści:

 

Warunki przeprowadzenia degustacji

Jak i po co degustujemy?

Analiza wzrokowa

Analiza zapachowa

Zapach, aromat, bukiet

Trzy nosy

Porządek aromatów

Charakterystyka zapachowa

 

Analiza smakowa

Atak i faza środkowa

Równowaga wina

Posmak

Charakterystyka smakowa

Zapis oceny wina

Skale punktowe

Punktacja Parkera

Punktacja Unii Enologów

Kalibracja

Tastevin

Degustacja i palenie

 

Autorami przewodnika są redaktorzy „Czasu Wina”:

Wojciech Gogoliński
znawca win i alkoholi, redaktor senior „Czasu Wina”, b. redaktor naczelny „Magazynu Wino” i „Czasu Wina”, autor bestsellerowej Encyklopedii Alkoholi, założyciel i pierwszy prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, juror wielu międzynarodowych konkursów winiarskich.
Michał Bardel
dziennikarz, nauczyciel akademicki, redaktor naczelny „Czasu Wina”, autor książki Zbrodnia i wina, juror w międzynarodowym konkursie Mundus Vini oraz kierownik studiów podyplomowych z wiedzy o winie w Collegium Civitas w Warszawie.

NjgwZ