W celu ułatwienia użytkownikom korzystanie z naszego serwisu wykorzystujemy pliki cookies. Poprzez korzystanie z naszej witryny wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na twoim komputerze / urządzeniu. Możesz zmienić ustawienia plików cookies w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Wprowadzenie » VADEMECUM CZASU WINA » WIELKIE WINA MUSUJĄCE - część 17


        

WIELKIE WINA MUSUJĄCE - część 17

Dostępny

 

W magazynie: 2,00 szt.
Numer produktu: V2-17
nasza cena bez VAT: 9,43 zł
nasza cena z VAT (5 %):
9,90 zł

do koszyka:
  szt.  

Tytuł tego wydania Vademecum jest nieco mylący, wielu bowiem uważa, iż wszystkie wina musujące są „wielkie”. W większości wypadków należy się z tym twierdzeniem zgodzić – ilość pracy włożona w ich wyprodukowanie jest znacznie większa niż przy wyrobie win cichych, co jednak nie zawsze przekłada się wprost na ich wysoką czy też identyczną jakość. (...) Rzecz jasna wszystkich etapów nie sposób zmechanizować, wiele z nich wymaga ręki piwnicznych mistrzów. I być może to jest ciągle najpiękniejsze, jeśli mówimy o tego typu winach. Szlachetnych winach. Dlatego w tym wydaniu postanowiliśmy przybliżyć Państwu ów świat i postarać się pokazać różne zawiłości, które wyróżniają poszczególne typy win musujących. Niech zatem strzelą korki! (fragment wstępu)


W numerze:

Skąd się wzięły wina musujące

Szampan

Produkcja szampana

Klasyfikacja grand i premier cru

Jak czytać etykietę szampańską

Inne wina musujące produkowane metodą tradycyjną

Cava

Crémant

Limoux

Franciacorta

Wina musujące produkowane metodą zbiornikową

Asti

Prosecco i prosecco di conegliano-valdobbiadene

Sekt

Wina musujące wytwarzane metodą zbiornikową ciągłą

Wina musujące wytwarzane metodą transferową

Wina gazowane

Inne wina musujące

Czerwone wina musujące

Podawanie win musujących

 

Autorami przewodnika są redaktorzy „Czasu Wina”:

Wojciech Gogoliński - znawca win i alkoholi, redaktor senior „Czasu Wina”, b. redaktor naczelny „Magazynu Wino” i „Czasu Wina”, autor bestsellerowej Encyklopedii Alkoholi, założyciel i pierwszy prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, juror wielu międzynarodowych konkursów winiarskich.

Michał Bardel - dziennikarz, nauczyciel akademicki, redaktor naczelny „Czasu Wina”, publicysta „Tygodnika Powszechnego”, juror w międzynarodowym konkursie Mundus Vini oraz wykładowca Collegium Civitas w Warszawie.

YjJlNT