W celu ułatwienia użytkownikom korzystanie z naszego serwisu wykorzystujemy pliki cookies. Poprzez korzystanie z naszej witryny wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na twoim komputerze / urządzeniu. Możesz zmienić ustawienia plików cookies w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Wprowadzenie » VADEMECUM CZASU WINA » WINA IZRAELA. Najważniejsze regiony


        

WINA IZRAELA. Najważniejsze regiony

Dostępny

 

W magazynie: 51,00 szt.
Numer produktu: V2-23
nasza cena bez VAT: 9,43 zł
nasza cena z VAT (5 %):
9,90 zł

do koszyka:
  szt.  

Wina izraelskie cieszą się w naszym kraju niesłabnącym powodzeniem. A właściwie powodzenie to rośnie lawinowo z roku na rok. (…) Jakiekolwiek byłyby powody, dla których wina z tego młodego kraju z pogranicza Starego i Nowego Świata tak odpowiadają naszym podniebieniom, powiedzieć trzeba jedno: winiarstwo Izraela przeszło długą i daleką drogę. Od światowej sławy z okresu Drugiej Świątyni, przez 1300 lat osmańskiej posuchy, aż po rewolucję technologiczną lat 80. ubiegłego stulecia. Rewolucję, która od razu wywindowała Izrael do poziomu ekstraklasy. (fragment wstępu)

 

Spis Treści:

 

Wstęp

Historia winiarstwa w Palestynie

Osmańska posucha i Krzyżacy

Pierwsza alija i początki nowożytnego winogrodnictwa

Rewolucja lat 80.

Poszukiwania własnej odmiany

Emerald riesling

Argaman

Petite sirah

Carignan, shiraz

Chardonnay, merlot, cabernet sauvingon

Klimat i geografia

Regiony winiarskie

Reguły koszerności

Autorami przewodnika są redaktorzy „Czasu Wina”:

Wojciech Gogoliński - znawca win i alkoholi, redaktor senior „Czasu Wina”, b. redaktor naczelny „Magazynu Wino” i „Czasu Wina”, autor bestsellerowej Encyklopedii Alkoholi, założyciel i pierwszy prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, juror wielu międzynarodowych konkursów winiarskich.

Michał Bardel - dziennikarz, nauczyciel akademicki, redaktor naczelny „Czasu Wina”, publicysta „Tygodnika Powszechnego”, juror w międzynarodowym konkursie Mundus Vini oraz wykładowca Collegium Civitas w Warszawie.

YTI2YTZ