W celu ułatwienia użytkownikom korzystanie z naszego serwisu wykorzystujemy pliki cookies. Poprzez korzystanie z naszej witryny wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na twoim komputerze / urządzeniu. Możesz zmienić ustawienia plików cookies w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Wprowadzenie » VADEMECUM CZASU WINA » WINA NIEMIEC. Najważniejsze regiony - część 14


        

WINA NIEMIEC. Najważniejsze regiony - część 14

Dostępny

 

W magazynie: 1,00 szt.
Numer produktu: V2-14
nasza cena bez VAT: 9,43 zł
nasza cena z VAT (5 %):
9,90 zł

do koszyka:
  szt.  

To już czternasty odcinek naszej serii przewodników po głównych krajach i problemach winiarskich. Tym razem przybliżamy Państwu wina niemieckie – przybliżamy, choć teoretycznie nasi czytelnicy nie powinni mieć do nich daleko. Niemcy to jedyny z bezpośrednich sąsiadów Rzeczpospolitej Polskiej należący zarazem do światowej czołówki pod względem produkcji win jakościowych. Dlaczego więc tak mało o nich wiemy, tak rzadko pamiętamy?

 

W numerze:

Niemcy jako kraj winiarski


Reguły klasyfikacyjne w Niemczech


Niemieckie odmiany winorośli
Odmiany białe
Odmiany czerwone

 

Główne regiony winiarskie Niemiec
Hesja Nadreńska
Palatynat
Mozela
Rheingau
Badenia

 

Inne regiony winiarskie Niemiec
Nahe
Frankonia
Ahr
Wirtembergia
Środkowa Nadrenia
Hessiche Bergstrasse
Saale-Unstrut
Saksonia

 

Autorami przewodnika sa redaktorzy "Czasu Wina":


Wojciech Gogoliński - znawca win i alkoholi, redaktor senior „Czasu Wina”, b. redaktor naczelny „Magazynu Wino” i „Czasu Wina”, autor bestsellerowej Encyklopedii Alkoholi, założyciel i pierwszy prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, juror wielu międzynarodowych konkursów winiarskich.

Michał Bardel - dziennikarz, nauczyciel akademicki, redaktor naczelny „Czasu Wina”, publicysta „Tygodnika Powszechnego”, juror w międzynarodowym konkursie Mundus Vini oraz wykładowca Collegium Civitas w Warszawie.

ZTJiNDc