W celu ułatwienia użytkownikom korzystanie z naszego serwisu wykorzystujemy pliki cookies. Poprzez korzystanie z naszej witryny wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na twoim komputerze / urządzeniu. Możesz zmienić ustawienia plików cookies w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Wprowadzenie » VADEMECUM CZASU WINA » WINA ORGANICZNE. Biodynamiczne, naturalne - część 18


        

WINA ORGANICZNE. Biodynamiczne, naturalne - część 18

SUPER OKAZJA!

Dostępny

 

W magazynie: 23,00 szt.
Numer produktu: V2-18
cena standardowa 9,90 zł
nasza cena bez VAT: 8,48 zł
nasza cena z VAT (5 %):
8,90 zł

do koszyka:
  szt.  

Osiemnasty odcinek naszego „Vademecum” postanowiliśmy w całości poświęcić winom, które od lat budzą na naszym rynku sporo emocji. Mowa o całej gamie produktów wyróżniających się swoją – różnie pojmowaną – ekologicznością. Zaliczymy tu wina z upraw organicznych, wina biologiczne, biodynamiczne i naturalne. Wśród pojęć tych panuje wciąż potężne zamieszanie – dla przykładu: w Unii Europejskiej zaledwie trzy lata temu pojawiła się pierwsza wykładnia prawna dotycząca win organicznych. (fragment wstępu)

 

Spis treśći:

Wina konwencjonalne i niekonwencjonalne

Znaczenie siedliska

Kwestionowane praktyki

Nawożenie gleby i opryski

Drożdże komercyjne

Zatrzymanie fermentacji jabłkowo-mlekowej

Kontrolowana temperatura

Siarkowanie

Stabilizacja i klarowanie wina

Filtrowanie

Inne kwestionowane techniki

Wina z upraw organicznych i wina organiczne

Wina z upraw o charakterze zrównoważonym

Wina biodynamiczne

Rudolf Steiner

Kalendarz biodynamiczny Marii Thun

Preparaty biodynamiczne

Rozwój idei biodynamicznych

Wina musujące wytwarzane metodą transferową

Wina naturalne

Organizacje certyfikujące

Czy wina ekologiczne są lepsze od konwencjonalnych?

 

Autorami przewodnika są redaktorzy „Czasu Wina”:

Wojciech Gogoliński - znawca win i alkoholi, redaktor senior „Czasu Wina”, b. redaktor naczelny „Magazynu Wino” i „Czasu Wina”, autor bestsellerowej Encyklopedii Alkoholi, założyciel i pierwszy prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, juror wielu międzynarodowych konkursów winiarskich.

Michał Bardel - dziennikarz, nauczyciel akademicki, redaktor naczelny „Czasu Wina”, publicysta „Tygodnika Powszechnego”, juror w międzynarodowym konkursie Mundus Vini oraz wykładowca Collegium Civitas w Warszawie.

OTI0ODEy