W celu ułatwienia użytkownikom korzystanie z naszego serwisu wykorzystujemy pliki cookies. Poprzez korzystanie z naszej witryny wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na twoim komputerze / urządzeniu. Możesz zmienić ustawienia plików cookies w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Wprowadzenie » VADEMECUM CZASU WINA » WINA WĘGIER. Najważniejsze regiony - część 19


        

WINA WĘGIER. Najważniejsze regiony - część 19

SUPER OKAZJA!

Dostępny

 

W magazynie: 12,00 szt.
Numer produktu: V2-19
cena standardowa 9,90 zł
nasza cena bez VAT: 8,48 zł
nasza cena z VAT (5 %):
8,90 zł

do koszyka:
  szt.  

W tej części – w ogromnym skrócie – staramy się pokazać, jak wygląda węgierski rynek winiarski dziś, gdzie i czego szukać, i czego oczekiwać po winach z różnych regionów tego kraju. A także jaki wpływ wywarło ostatnie ćwierćwiecze na tamtejsze winiarstwo. Pragniemy też przełamać niektóre ze stereotypów utrwalonych w Polsce, zmienić optykę, którą większość z nas ciągle posługuje się, myśląc o węgierskich winach. (fragment wstępu)

 

W numerze:

Węgry z lotu ptaka

Regiony i klasyfikacja win węgierskich

Tokaj

Klasyfikacja tokajów

Historia i polski wkład

Eger

Eger

Bükk i Mátra

Duna

Balaton

Balatonfüred-Csopak

Badacsony

Nagy-Somló

Észak-Dunántúl

Sopron

Panonia

Szekszárd

Villány

Pécs i Tolna

Węgierskie odmiany winorośli

Słowniczek podstawowych terminów węgierskich

 

Autorami przewodnika są redaktorzy „Czasu Wina”:

Wojciech Gogoliński - znawca win i alkoholi, redaktor senior „Czasu Wina”, b. redaktor naczelny „Magazynu Wino” i „Czasu Wina”, autor bestsellerowej Encyklopedii Alkoholi, założyciel i pierwszy prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, juror wielu międzynarodowych konkursów winiarskich.

Michał Bardel - dziennikarz, nauczyciel akademicki, redaktor naczelny „Czasu Wina”, publicysta „Tygodnika Powszechnego”, juror w międzynarodowym konkursie Mundus Vini oraz wykładowca Collegium Civitas w Warszawie.

NWEwM2Y